1. Kıbrıs Türkü Roman Yazarları Konferansı, Dijital Kültür Derneği, KibrisTarih.com, AÖA Kütüphane Kulübü, AÖA Viki Kulübü işbirliğinde Atatürk Öğretmen Akademisi Kütüphanesi’nde düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak UKÜ Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mihrican Aylanç katıldı. Dijital Kültür Derneği Başkanı Bilgehan Kafadar da konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta KibrisTarih.com’da yayınlanan 10 adet Kıbrıs Türkü Roman Yazarı’nın biyografileri tanıtılırken, konuşmalarda Kıbrıs Türk Edebiyatına Genel Bir Bakış, Kıbrıs Türk Anlatı Edebiyatı, Kıbrıs Türk Roman Yazarları ve Eserlerine Dair konular yer aldı.

DKD Başkanı Bilgehan Kafadar;
Merak edilen konular araştırılırken veya öğrenciler proje ödevleri için araştırma yaparken, basılı ansiklopediler ve kitaplar yerine arama motorlarının kullanılması yapay zeka araçları sebebiyle artık günümüz insanının birincil tercihi olmaktan çıkıyor.
OpenAI ve benzeri yapay zeka araçlarının hayatımıza girmesi; tekdüze, insan yapımı olmayan içeriklerin tüketimini günden güne arttırmaktadır. Yapay zekalar internette yayınlanmamış kitaplar ve gazete arşivlerine erişim sağlayamadığı için bizlere bunlardan yoksun içerikler üretmektedir.
Kıbrıs Tarih, Kıbrıs’ın tarihi olaylarını, kültürel mirasını, önemli şahsiyetlerini ve arkeolojik buluntularını tek bir çatı altında toplamak, bu bilgilere ulaşımı kolaylaştırmak için yola çıkmıştır. Aynı zamanda, dijital dünyada kaybolma riski taşıyan tarihî bilgileri kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir.

Kıbrıs Tarih sunduğu özgün ve güvenilir içeriklerle yalnızca okuyucularına değil, yapay zekâ araçlarına, arama motorlarına ve Wikipedia gibi sık kullanılan bilgi kaynaklarına da önemli bir referans noktası oluşturmaktadır.
Kıbrıs Türk Edebiyatı, içerik olarak ne kadar zenginse, dijital ortamlara yansıması da malesef o kadar azdır. Bazı önemli yazarlar Vikipedi, ve birkaç biyografi sitesi tarafından konu alınsa da, yazarlarımızın bir çoğunun birkaç bilimsel makale ve az miktarda gazete haberi hariç internet ortamında varlığından söz edemeyiz.
Bizler Şubat ayında düzenlediğimiz Kıbrıs Türkü Roman Yazarları’nın biyografilerini internet ortamına aktarma kampanyası sonucunda bir kısmını burada gördüğünüz roman yazarlarımızı internette görünür kılmayı başardık.
Hem edebiyatta hem de diğer alanlarda devamı gelecek olan bu projelerle internet ortamında güvenilir kaynak yaratmayı sürdürürken, Akademik ortama katkıları olan, ve bizlere araştırma yapacak kaynaklar yaratan değerli hocalarımızı tanımaya, onların bilgi ve görüşlerinden yararlanmaya da devam edeceğiz.
Şeklinde konuştu.
