Lefkoşa Devlet Mezarlığı’nda düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, birkaç milletvekili, askeri yetkililer, Örek ailesi ve diğer önemli yetkililer katıldı.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başladı. Ardından, saygı duruşu gerçekleştirilerek İstiklal Marşı okundu ve bayraklar göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Osman Örek’in ailesi adına konuşma yapan Yeşim Örek’in ardından tören sona erdi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde Kıbrıs Türk halkının Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yanlarına iyi bir hukukçu olan Osman Örek’i alarak, Londra-Zürih anlaşmaları öncesinde verdikleri mücadeleyi vurguladı. Tatar, Küçük, Denktaş ve Örek’in Türkiye ziyaretlerinin, dönemin Türkiye Başkanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun Kıbrıs meselesine dahil olmasına neden olduğunu belirtti.