Taşkent Şehitliği’nde, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği ile Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği (KEİ) Ofisi’nin finansman desteğiyle gölgelik yapıldı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin projesi yaklaşık 700 bin TL’ye mal oldu. Dernek Başkanı Gürsel Benan, Türk Ajansı Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, Taşkent Şehitliği’nin en bakımlı şehitliği olduğunu belirtti ve gölgelik ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi. Benan, proje için bir yıl önce başlattıkları girişim sonucunda gölgeliği Taşkent şehit ailelerine kazandırmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Projeyi dernek olarak hazırladıklarını ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne başvurduklarını belirten Benan, gölgeliği kazandırmalarından dolayı Büyükelçi Metin Feyzioğlu ve KEİ Ofisine teşekkür etti. Benan,

Gölgeliğin büyük bir ihtiyaç olduğunu belirten Benan, her yıl Ağustos ayında yapılan törende hava sıcaklığı nedeniyle zor anlar yaşandığını dile getirdi. Benan, halkın töreni daha rahat izleyebileceğini ve şehit ailelerinin de gönül rahatlığıyla şehitlikte mevlitlerini okutabileceğini söyledi.

Dernek Başkanı Benan, şehitlerin manevi hatıraları önünde saygıyla eğildiklerini belirterek, geçmişteki mücadelenin bugün özgür bir yaşam sürmelerini sağladığını ifade etti. Benan, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’ye de teşekkür etti ve diğer belediyelere çağrıda bulunarak şehitliklerin bakımını üstlenmelerini istedi.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Girne Bölge Başkanı Ersoy Talu da, geçen yıl Ağustos ayından sonra Benan’ın gölgeliğin yapılması için girişimde bulunduğunu ve büyük çaba harcadığını belirtti. Talu, Taşkent şehit aileleri adına Benan’a teşekkür etti.

Taşkent Şehitliği’ndeki açıklamada Benan ve Talu’nun yanı sıra Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ruso ve projeyi yürüten firma yetkilisi İsa Güner de hazır bulundu.

Her yıl 15 Ağustos’ta Taşkent Şehitliği’nde düzenlenen törenle, Rumlar tarafından topluca katledilen Taşkent, Tatlısu ve Terazi şehitleri anılıyor.