Kanlı Noel adı verilen olaylar, 1963 yılının 20 Aralık akşamını 21 Aralık’a bağlayan gece, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere karşı başlattığı çatışmalardır. Bu çatışmaların amacı, Türklerin adadaki varlığını silmek, bu doğrultuda da Akritas Planı’nı gerçekleştirmekti. Bu olaylarda 364 Kıbrıslı Türk, 174 Kıbrıslı Rum hayatını kaybetmiştir.
Kanlı Noel olaylarını bu iki halk arasındaki ilk çatışmaların başlangıcı olarak tanımlayabiliriz. Bu çatışmalar 27 Aralık 1963 tarihinde imzalanan ateşkes ve 3 gün sonra imzalanan Yeşil Hat Anlaşması ile sonuçlanmıştır.

20 Aralık akşamı Zeki Halil’in (Kendisi bir TMT üyesidir.) kullandığı taksi Rum polisler tarafından durdurulur. Polislerin taksideki kadın yolcuları aramaya çalışması nedeni ile tartışma başlar. Bu tartışmanın sebebi, anayasaya göre Türklerin aranması için yanlarında Türk polislerinin de olması gerekmesiydi. Yani bu durum aslında bir anayasa ihlaliydi. Tartışmadan dolayı insanlar olay yerine toplanınca arbede yaşandı. Rum Polis Argios Theofanus kalabalıktan çekinerek karakoldan destek istedi. Olay yerine gelen Komutan Mihalakis Pentalidis ve Theofanus olay yerinde Zeki Halil ve olay yerine sonradan gelen sevgilisi Cemaliye Emirali’yi öldürdü. Daha sonra olay yerine intikal eden Türk polisler de bir Rum polisi yaralamışlardır. 21 Aralık sabahı liseli Türk öğrenciler, Rum polis arabalarına taş atınca polisler tarafından ateş açıldı. Bu olay üzerine farklı bölgelerde çatışmalar patlak verdi.
21 Aralık sabahı saat 11.00’de, Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu son kez iki toplumlu ve eksiksiz olarak toplanmış, burada söze giren Makarios da iki toplumda da yeraltı örgütlerinin bulunduğunun herkesçe malum olduğunu, bunun toplumlarda bir güvensizlik ortamı yarattığını, kimi Kıbrıslı Rum çevrelerde olaya adadaki Türk alayının da karıştığına dair iddialar olup bu nedenle daha ciddi hadiselerle karşılaşmaktan korktuğunu ve hükûmetin tansiyonu düşürmek üzere çalışması gerektiğini söylemiştir.

Makarios, aynı zamanda bu noktada Akritas örgütünün gayriresmî başkanlığını da yürütmekteydi ve anayasa değişikliği önerisiyle iki toplumlu devletin ortadan kaldırılmasına yönelik Akritas Planı’nın ilk adımını atmış bulunmaktaydı. Toplantıda bulunan Kıbrıslı Türk bakanlar, Türk alayının olaylara karıştığı iddiasını kesinlikle reddettiler. Toplantıdan Bakanlar Kurulunun halkı sükûnete davet ettiği bir bildiri çıktı ancak bu bildirinin herhangi bir etkisi olmadı.
23 Aralık sabahı Dr. Fazıl Küçük ile Makarios Baf kapısında buluşup halka ateşkes çağırısında bulunmuşlardır. Bu çağrının sonuçsuz kalmasını gün boyunca Lefkoşa sokaklarında süren çatışmalar izlemiştir. İlk başta 30, sonraları ise toplamda 103 köye saldırılmıştır.


Küçük Kaymaklı Çatışmaları: 24 Aralık günü Nikos Sampson birliği ile Küçük Kaymaklı’ya saldırdı. Saldırının amacı bölgeyi Türklerden temizlemekti. Saldırı istendiği hızla ilerlemediği için Sampson Akritas Örgütünde yer alan bir birlikten yardım aldı ve Küçük Kaymaklı düştü.
Ayvasıl Katliamı: Bu bölgedeki saldırılar 21-22 Aralık 1963 tarihlerinde gerçekleşti. Halil Sadrazam, köyde ilk başta 20 kişinin öldürüldüğünü belirtir. Daha sonra da daha fazla kişinin öldürüldüğünü ayrıca belirtir.
Kumsal Baskını: Bu çatışmalar herhalde Kanlı Noel dendiğinde akla ilk gelen olayları içermektedir. 11 kişinin öldürüldüğü bilinir. Bu kişilerden dördü, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığında Vazifeli Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesiydi. Eşi Mürüvet İlhan ve üç çocukları, evlerinin küvetinde ölü bulunmuştur.
Sonuçlara bakarsak, köylerden göçler ve ölü sayılarını görürüz. Olaylar üzerine Yeşil Hat Anlaşması imzalanmıştır.